De Draad wie had gedacht hem nog ooit zo te zien maizena en knoflook een leuke kletsmajorette sneu alleen MINSEKINDER rechaudje luchtfoto danseressen op een feest onbekend (zo'n oud stevig kistje, zoals die groentekistjes), facilitair wat vind je bijvoorbeeld hier van bouwvouwkleurplaat ik had nooit gedacht dat je zo eenzaam kon zijn ART CARNIVALE part-time redactrice locatie en iets van mensen die schrijven Waar in Nederland op een groot scherm of op een laptop de beste en de lekkerste als de zon in alliteratie staat met de planeten venus jupiter en mars (zenus, zupiter en zars) this guy De Leegte altijd ijspret in een tent Ans doet mee, septemberplein, dus allerlei nieuws totally wel ik heb zin in een tosti dit is meneer Hart en dat is mevrouw Kunst de Ziel jongleuressen op school, 5mei culinair waarom zou dat ook in een salon zijn over de pracht van kleuren en lijnen en artiesten in de tuin bloembindsters in de muziektent op het plein waarvrager mytisch meisje belastingvoordelen echt niet creatieve denkers over vrijheid in het buitenaardse huiskamertje twaalf orchesten in een park met twaalf wetenschappers gratis hotel, en morgen meer driehonderd vierkante meter kunst prachtig filmpje zien ontwerpers, ook van mode en zangers, ook van opera hebt u een boot? ja sorry deze suggestie moet toch ook hier: in een portiekje (spannend..) laat je wijsmaken 5 MEI BLIJ een extra goedkope tractatie levensveranderende kunst particuliere bibliotheek met Poolse boeken wat een mooi visitekaartje tijdschriftartikelen autoresponder Neeritter en Kampen
buitenlandse kazen voor watjes
wie had gedacht hem nog ooit zo te zien toen ik even niet op mijn hoede was werd dat meteen gruwelijk afgestraft door haar je moet wel je plaats weten maizena en knoflook een leuke kletsmajorette sneu alleen MINSEKINDER rechaudje luchtfoto danseressen op een feest onbekend (zo'n oud stevig kistje, zoals die groentekistjes), facilitair wat dacht je bijvoorbeeld hier van bouwvouwkleurplaat ik had nooit gedacht dat je zo eenzaam kon zijn ART CARNIVALE part-time redactrice locatie en iets van mensen die schrijven Waar in Nederland op een groot scherm of op een laptop de beste en de lekkerste als de zon in alliteratie staat met de planeten venus jupiter en mars (zenus, zupiter en zars) this guy De Leegte altijd ijspret in een tent Ans doet mee, septemberplein, dus allerlei nieuws totally wel ik heb zin in een tosti dit is meneer Hart en dat is mevrouw Kunst de Ziel jongleuressen op school, 5mei culinair waarom zou dat ook in een salon zijn over de pracht van kleuren en lijnen en artiesten in de tuin bloembindsters in de muziektent op het plein waarvrager mytisch meisje belastingvoordelen echt niet creatieve denkers over vrijheid in het buitenaardse huiskamertje orchesten in een park met twaalf wetenschappers gratis hotel,en morgen meer driehonderd vierkante meter kunst prachtig filmpje zien ontwerpers, ook van mode en zangers, ook van opera hebt u een boot? ja sorry deze suggestie moet toch ook hier: in een portiekje (spannend..) De Draad wie had gedacht hem nog ooit zo te zien maizena en knoflook een leuke kletsmajorette sneu alleen MINSEKINDER rechaudje luchtfoto danseressen op een feest onbekend (zo'n oud stevig kistje, zoals die groentekistjes), facilitair wat dacht je bijvoorbeeld hier van bouwvouwkleurplaat ik had nooit gedacht dat je zo eenzaam kon zijn ART CARNIVALE part-time redactrice locatie en iets van mensen die schrijven Waar in Nederland op een groot scherm of op een laptop de beste en de lekkerste als de zon in alliteratie staat met de planeten venus jupiter en mars (zenus, zupiter en zars) this guy De Leegte altijd ijspret in een tent Ans doet mee, septemberplein, dus allerlei nieuws totally wel ik heb zin in een tosti dit is meneer Hart en dat is mevrouw Kunst de Ziel jongleuressen op school, 5mei culinair waarom zou dat ook in een salon zijn over de pracht van kleuren en lijnen en artiesten in de tuin bloembindsters in de muziektent op het plein waarvrager mytisch meisje belastingvoordelen echt niet creatieve denkers over vrijheid in het buitenaardse huiskamertje orchesten in een park met twaalf wetenschappers gratis

facilitair wat dacht je bijvoorbeeld hier van bouwvouwkleurplaat ik had nooit gedacht dat je zo eenzaam kon zijn ART CARNIVALE part-time redactrice locatie en iets van mensen die schrijven Waar in Nederland op een groot scherm of op een laptop de beste en de lekkerste als de zon in alliteratie staat met de planeten venus jupiter en mars (zenus, zupiter en zars) this guy De Leegte altijd ijspret in een tent Ans doet mee, septemberplein, dus allerlei nieuws totally wel ik heb zin in een tosti dit is meneer Hart en dat is mevrouw Kunst de Ziel jongleuressen op school, 5mei culinair waarom zou dat ook in een salon zijn over de pracht van kleuren en lijnen en artiesten in de tuin bloembindsters in de muziektent op het plein waarvrager mytisch meisje belastingvoordelen echt niet creatieve denkers over vrijheid in het buitenaardse huiskamertje orchesten in een park met twaalf wetenschappers gratis hotel,en morgen meer driehonderd vierkante meter kunst prachtig filmpje zien ontwerpers, ook van mode en zangers, ook van opera hebt u een boot? ja sorry deze suggestie moet toch ook hier: in een portiekje (spannend..) De Draad wie had gedacht hem nog ooit zo te zien maizena en knoflook een leuke kletsmajorette sneu alleen
 
 
5meinieuws
pagina   1  2  3  

nieuws en andere dingen

Zie ook pagina 2 en pagina 3.

2021 Het voelt niet langer alsof dit een land is waar je vrijheid kunt vieren en eren zonder cynisch te zijn. Hopelijk verandert dat weer.

We beraden ons erop of en hoe we verder willen gaan.

bloemen voor gestorven vrijheidstrijders

foto met tekst uit mei 2021: bloemen voor mensen die
hun leven hebben gegeven in de strijd voor vrijheid en eerlijkheid.

MAGICAL DUSTMEN'S MOBIELE TREINORAMA met een speciale 5 mei editie in 2020!
Ook dit jaar doen wij zelf iets, gratis toegankelijk zoals altijd, alleen moet er nu worden gereserveerd aangezien er maar weinig plaatsen beschikbaar zijn. De kinderen van Neeritter, vrijplaats aan de Itter, in Limburg, maakten om 5 mei en vrijheid te eren kijkdozen met daarin wat zij speciaal en leuk vinden en waar zij blij van worden. En onder het motto: de kinderen van Neeritter groeten iedereen die dit ziet, zijn de afbeeldingen daarvan te zien in het speciale 5 mei Treinorama op het platteland van Groningen.
Bovendien is er muziek te horen, speciaal gecomponeerd en gespeeld voor het treinorama door pianiste/componiste Ariadne Philine. Voor meer informatie zie de facebook pagina van Magical DustMen!

Het staat al jaren op het programma en dan komt er weer iets tussen, maar in 2021 gaan we in de ledenraad van Buma/Stemra een voorstel inbrengen om een Buma-vrije dag te maken van 5 mei.
Dat geldt dan voor niet-commerciële live optredens om 5 mei te vieren.
Ben je componist, uitgever of anderszins aangesloten bij Buma/Stemra, je kunt ons nu al steunen! In 2013 probeerden we dat ook al, maar toen via de medewerkers van buma/stemra zelf, die na allerlei beloftes volkomen niks deden. Als het nu op deze manier weer niet lukt stappen wij en een aantal andere componisten uit buma/stemra en geven we onze muziek (voor live optredens) volledig vrij.

We zijn weer zo druk via andere media en met concreet organiseren, dat deze pagina in zijn huidige vorm erbij inschiet. Voor 2021 komt er daarom een nieuwe website, maar veel oude informatie blijft toegankelijk.

In 2020 komt ook eindelijk ons gratis popup podium met zangers, dansers en andere artiesten, zodat je zelf alvast kunt oefenen voor je eigen 5 mei optreden!
In je eigen veilige omgeving...

5 mei cultuur postzegels
Er zijn nu ook '5 mei cultuur' postzegels... Je kunt ze bij ons bestellen tegen kostprijs.

In 2020 zal er alleen heel kleinschalig kunnen worden gevierd. Heb je ideeën, laat het ons weten!!
Wat in ieder geval kan, zijn de 5 mei vensters!!! waarin je kunt laten zien waarmee je blij bent! En natuurlijk internet dingen.

Op deze pagina's zie je een kleine selectie van een aantal activiteiten uit de afgelopen jaren.

Hier een link naar een van de vele kleinschalige en zelfstandige activiteiten op en rond 5 mei in 2019: de 5 mei cultuurweek in een vrijdorp aan de Itter: http://cultuurweekneeritter.nl

Hieronder het mooie affiche uit 2018...

cultuurweek neeritter 2018

-----------------------------------------------------------

Ieder jaar regelen wij in samenwerking met en dankzij de Dog Licks Recording Studio ter gelegenheid van 5 mei gratis recording sessions.
Op 10 en 11 april 2017 kwamen het Lucia Kwartet en Itter Brass naar de studio voor twee avonden gratis opnames en daarna de mastering. Beide gezelschappen treden al jaren gratis op om 5 mei festiviteiten nog bijzonderder te maken!!!
  Itter Brass
Hier een link naar één van de video's die tijdens de opnames zijn gemaakt: https://youtu.be/NaBTI82mZDg
Ter gelegenheid van 5 mei gratis gefilmd en ge-edit door fotograaf/filmer Maarten van Loosbroek.

En hieronder nog een 5 mei video waaraan we hebben meegewerkt: Polly Jean... Zie ook het nieuws uit 2016.
Als je op de afbeedling klikt ga je naar de video.
polly jean cultuurroute neeritter

 

 

5 mei cultuur poster
Vraag: als ik door jullie op een idee ben gebracht, en iets heb georganiseerd voor 5 mei, moet ik dan jullie naam vermelden? Nee, dat hoeft niet. Mag wel. En we vinden het fijn als je over het initiatief vertelt en als je doorgeeft wat je doet op 5 mei voor onze 'wie doet wat waar' afdeling, ook als inspiratie voor nieuwe initiatieven.
Zie ook: 'veel te stellen vragen'.

Als je op 5 mei niet de deur uit wilt of kunt, en je wilt genieten van allemaal prachtige dingen die mensen hebben gemaakt of gedaan, vergeet dan niet op ons twitter account 'verbind de stippen' te kijken. Het is nu afgeschermd maar op 5 mei is het openbaar. Je vindt daar allemaal links naar bijzondere video's!! Klik hier als je op 5 mei wilt kijken.


______________________________________

Hieronder en hiernaast nog een kleine selectie van oudere nieuwsberichten. Zie ook pagina 2 en 3.

Op 5 mei 2016 tijdens de cultuurroute in Neeritter
worden opnames gemaakt voor de muziekvideo 'Polly Jean'. Wil je meedoen en laten zien wat jouw mooiste speelgoed, film, foto, enz enz is, kijk dan op de website van de cultuurweek in
Neeritter: klik hier

Ben je huisman of huisvrouw? Heb je eventueel nog wat uurtjes over om vanuit huis met ons mee te werken?
We hebben zo veel werk! Je bent heel erg welkom.

Ben je songwriter en wil je graag jouw lied onder een van onze 5 mei video's hebben? Neem contact op !


Versie 19 van onze 5 mei video is nu on-line !
Je kunt zelf meewerken aan versie 20 !
Klik hier om rechtstreeks naar de video te gaan op youtube.com/5meicultuur
Willem Noordstrand en Jan Doff.
Eén van de bijzondere nieuwe eigen initiatieven om op 5 mei vrijheid met kunst en muziek te vieren zijn speciale huisconcerten, zoals hier Willem Noordstrand en Jan Doff in het Groningse Wagenborgen.
Willem Noorstrand en Jan Dof


Aandacht voor 5 mei op de basisschool !

Voor het zesde jaar op rij in het Limburgse plaatsje Neeritter in 2018 speciale aandacht op de basisschool voor 5 mei !

In 2013 maakten de kinderen een tegelkunstwerk voor in school en beschilderden ze de schoolpleinbanken om vrijheid te vieren. En tekeningen voor de ramen overal in het dorp!!
in 2014 maakten ze een uniek mooie hinkelbaan in een van de dorpsplantsoenen. En 5 meivensters...
In 2015 maakten alle kinderen werkstukken en tekeningen voor kleine vlaggen, waarop te zien is wat ze het allermooiste vinden... Gedurende de hele Neeritterse cultuurweek te zien in het dorp en tijdens een feestelijke optocht op 5 mei, voorafgegaan door het muziekkorps van Schutterij Sint Lambertus.
In 2016 was er op 5 mei een grote dansmanifestatie door de kinderen in de aula van de lagere school waarbij iedereen welkom was!
In 2017 en 2018 waren het waarlijk schitterende kijkdozen met daarin afgebeeld wat de kinderen het mooiste en fijnste vonden!

de cultuurweek hinkelbaan van Neeritter

In Neeritter ligt sinds de 5 mei cultuur week 2014 deze
prachtige, door de kinderen zelf gemaakte, hinkelbaan!


            ------------------------------------------------


Als je zin hebt: organiseer zelf ook een 5meioptocht met prachtige kunst en cultuurdingen waar je blij van wordt en die inspireren om prachtige dingen te delen !! En je kunt zelf meewerken aan onze 5 mei video voor 2020. We zijn nu bij versie 19 ! Er komt ook nog een andere versie van de muziek.
Zie
http://youtube.com/5meicultuur
5 mei cultuur video

       ---------------------------


 

De link naar ons 5meicultuur-twitteraccount. Maar we hebben twitter ook rechtstreeks op deze pagina, bovenaan in de linkerkolom.

Follow DeWisch on Twitter

        --------------------------------------------------------Altijd al eens blij achter de fanfare aan willen lopen? Voor jong en oud:
op 5 mei loop optochten met zelfgemaakte mooie borden en speciale dingen om te laten zien en te delen wat jij bijzonder vindt !!!

-------------------------------------------------------------------

 


 

 

5meicultuur

Moniek met 5meicultuurpostertje bij ECI cultuurfabriek in Roermond
Moniek met het 5 mei cultuur postertje bij de prachtige ECI cultuurfabriek in Roermond. Een van Nederlands mooiste cultuurplekken. Ook dit jaar is het postertje op veel plekken te vinden. En je kunt het gratis downloaden vanaf deze site.

Oh ja, en wat je ook al weer gratis kunt downloaden: het speciaal door Niene.nu uit Groningen voor 5 Mei Cultuur
gemaakte prachtige gratis Kook Niet Boekje!! Met werkelijk schitterende foto's en heerlijke recepten.
Kijk bij onze gratis downloads. . .

 

Voor 2020: daar is ie dan eindelijk!

de gratis 5 mei podium bouwvouwkleurplaat
Voor jong en oud een speciale
bouwplaat van een podium, compleet met dichters, muzikanten, zangeressen, dansers en danseressen en natuurlijk makkelijk aan te vullen met zelf gemaakte figuurtjes ! Als ie klaar is: gratis te downloaden !! Mocht je dus niet op een echt podium willen, of wil je vast goed oefenen van te voren, dan is dit je ding!!!


 

Uit 2017. (En in 2019 was ze er weer, toen met een avondvullend programma...) Er was super veel te doen op en rond 5 mei 2017, op grote festivals natuurlijk, maar ook op kleine locaties, bijvoorbeeld hier! Een hele week kunst en cultuur om vrijheid te vieren, zoals op deze avond:

   

Wil je zelf iets doen om 5 mei te vieren, maar weet je niet wat? Kijk op ons twitteraccount!
Klik hier: http://twitter.com/5meicultuur

En heb je zelf een leuk idee? Laat het ons weten!!!


           -----------------------------------------------------

 
Schrijfster Leontien Willemsen, met een bijzondere 5 mei tafel, en Engelien van de Bunte, zangeres van folkband Entertwine, kregen van 5meiCultuur museumkaarten voor hun initiatieven. De kaarten waren beschikbaar gesteld door Stichting Museumkaart/Nederlanse Museumvereninging.

            --------------------------------------------------

Op onze Sint Juttemis afdeling een paar heel eenvoudige ideeën om zelf iets te doen...

            --------------------------------------------------

Hieronder nog een keer nog een keer ons treintje omdat onze Ton dat zo leuk vindt... Tsja. (Zeker ook een muzikant...)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Hieronder en hiernaast ook nog een aantal oudere nieuwsberichten. Zie ook pagina 2 en 3.

5 mei cultuurweek in neeritter
In het Limburgse plaatsje Neeritter ook in 2015 een hele week aandacht voor vrijheid, kunst en cultuur! Klik op deze foto uit 2014 om te zien wat daar allemaal vrij en onafhankelijk is georganiseerd om vrijheid te vieren en te eren!

        ______________________________________

Onze 5 mei poster/flyer. En je kunt 'm gratis downloaden vanaf deze site.             -------------------------------------------------
Ook informatie over de veertien officiele bevrijdingsfestivals zul je weer op onze 'wie doet wat waar' pagina kunnen vinden.
               ----------------------------------------------


 Ook dit jaar doet Dog Licks Recording Studio iets speciaals in het kader van 5 mei en cultuur: een gratis opnamesessie.--------------------------------------------------

Wie worden er zoal genoemd in onze 5 mei cultuur video voor 2015? En voeg zelf nieuwe namen toe voor 2020 !!!!
Laat ons weten wie/wat je graag vermeld wilt zien :-)

Elvis Costello, Keepvogel, Buffy, Art Carnivale, Paul van Ostaijen, Beatles White Album, Beowolf, Toon Tellegen, Drebbel, Lucebert, Blade Runner, Robert Wyatt, Mevrouw Smits, Nills Lofgren, Coco Maria, Zwarte Cross, Veronique, Zeepblind, Sky Captain and the World of Tomorrow, André Rieu, Jules Holland, Stefan Nijssens Dog Licks, Joachim Stiller, Willem Frederik Hermans, New Morning van Bob Dylan, Badly Drawn Boy, Knofje, het gordijnenpaleis, Kunstpodium De Leegte, De Norse Wafelbakker, Tolkien, Zag twee beren, Guus Meeuwis, Lucia Kwartet, Les Paul, Spinvis, Morrissey, Ron Wood en Keith Richards, Kuifje en de juwelen van Bianca Castafiore, The Seti Institute, Godelief Ceulemans, Itter Brass, Animal Farm, Fernando Perssoa, PJ Harvey, Max Dendermonde, Willem, Tesla, Max en de Maximonsters........

 


wildemansheerd 5 mei 2015
Mooie en blijde poster ter herinnering voor het vieren van 5 mei in het Groningse Wildemansheerd, een onafhankelijk initiatief. Dit was in 2015...

 

Er was nogal wat te doen op 5 mei 2016, op grote festivals natuurlijk, maar ook op kleine locaties, bijvoorbeeld hier:over 5 mei in podium cafe Peter en LeniAls je in Groningen in de buurt van Steendam bent, en je wilt even iets drinken op een mooie rustige locatie en van ontspannen live muziek genieten, dan is dit een prachtige plek voor je: Podiumcafé Peter en Leni, waar 's middags de Northern Sessions zijn, speciaal voor bevrijdingsdag. Vanaf 14.30 spelen hier Engelien van de Bunte, Jan Doff, Willem Noorstrand en Peter Verhart. Toegang gratis!

 

ijssalon van annemiek

En heeft Annemiek in haar prachtige ijssalon in Thorn ook in 2015 weer een speciale 5-mei-ijsco-actie gevoerd? Yes !!!!

 

----------------------------------------------------------------------
In 2013 en 2014 zagen we ook de eerste 5 mei tafels
met bijzondere dingen. Niet om te verkopen, maar om
te delen en er over te praten: om aan anderen te laten zien wat voor jou mooi en bijzonder is: boeken, films, knuffels, planten, het kan van alles zijn...

-----------------------------------------------------------------------

Stefan Nijssen 5 mei cultuur
Ook in 2016 onze woordvoerder voor speciale gelegenheden! Stefan Nijssen, sympathisant van het eerste uur, topmuzikant en lid van de populaire Limburgse band Minsekinder. En als je niet oppast brengt hij de hele band mee om alvast te laten horen hoe een 5 mei feest om vrijheid te vieren, te eren en te delen, een echt feest kan zijn !

 

 

 

                               terug naar boven