veel te stellen vragen
 

 

Is het waar dat jullie worden gesponsord door een grote bierbrouwerij om deze actie te voeren en door een farmaceutisch bedrijf om dat niet te doen?
Nee, wij worden niet gesponsord.

Willen jullie kunstenaars en artiesten overhalen om iets te gaan doen op 5 mei?
We willen niemand overhalen. Hooguit op een idee brengen. En we kunnen indien gewenst proberen vraag en aanbod samen te brengen. Wij willen gewoon dat iedere kunstenaar, muzikant en artiest die zelf iets wil doen daar dan ook een plek voor heeft of krijgt. En gevonden kan worden. Een podium voor iedereen op 5 mei. En zo hier en daar helpen we een beetje mee met organiseren en denken we mee. We hebben wel een aantal ideeën dus.

Stel we zijn enthousiast geworden door jullie initiatief en wij gaan ook iets doen, moeten we dan verwijzen naar jullie of jullie naam gebruiken?
Nee, dat hoeft natuurlijk niet. Het mag wel... Als je wilt kun je onze logo's gebruiken om aandacht te vragen voor wat we doen, of je kunt ons vragen om te helpen met matchen etc. Maar je kunt ook alles zelf doen natuurlijk. We vinden het wel fijn als je mensen attent maakt op het streven om van 5 mei een echte cultuur- en kunstdag te maken om vrijheid te vieren en te eren. Een muziek- en kunstfeest in het hele land, overal! En we stellen het ook op prijs als je nieuwe of al bestaande activiteiten doorgeeft zodat wij het op de lijst van ' wie doet wat waar' kunnen zetten.
Ook als inspiratie voor mensen om volgend jaar iets te gaan doen.

Zijn jullie eigenlijk wel een actiegroep?
We zijn wel actief, al sinds 2012, en dit is misschien wel een actie, maar wij zijn eerder een soort gratis facilitair bedrijf.

Hoeven we dus niks te betalen om op jullie site te komen als we een plek zoeken of aanbieden? Of als we een 5 mei activiteit door willen geven?
Ja, jullie hoeven niks te betalen. En we vragen ook geen provisie en we gaan ook geen gegevens verkopen.

Dan gaan jullie zeker overal reclame bij zetten...
Nee, we gaan nergens reclame bij zetten. En oh ja, we willen ook geen subsidie. Dan blijft dat geld beschikbaar voor anderen. Bovendien blijven wij dan vrij...

We willen graag optreden en meedoen aan het 5 mei feest, maar liever niet dat iedereen kan zien dat we nog een plek zoeken.
Wij zijn absoluut geen boekingsbureau, maar we hebben wel contacten. Je kunt dat ons laten weten en dan kom je met je vraag niet op de website maar kijken we toch of we iets voor jullie kunnen vinden.

Kun je mee doen met jullie? Of niet mee doen met jullie?
Nee dat kan eigenlijk niet, wij zijn geen club of vereniging of zo. Je kunt wel, of niet, iets doen op 5 mei. En je kunt wel gratis gebruik maken van onze site, en van wat wij aanbieden.

In 2017 maakten jullie geen lijst van wat er allemaal was te doen. Waarom niet?
Alhoewel er nog steeds niet heel veel gebeurt als het niet een 'officieel 5 mei jaar' is wilden we daar in 2017 geen tijd voor vrijmaken maar alle energie besteden aan het organiseren zelf. En we hadden toen niemand over voor het bijhouden van deze afdeling in 2017.

Waarom zijn jullie in 2012/2013 al begonnen, terwijl er bv geen geautomatiseerde database was? Jullie moesten alles handmatig doen...
Wij dachten toen en denken nu, hoe eerder, hoe meer tijd en kans op hulp om ook dat voor elkaar te krijgen. Bovendien wordt alles al meteen concreet gerealiseerd, gewoon door te beginnen. Er zijn daardoor al heel wat nieuwe projecten en initiatieven voor 5 mei ontstaan waarbij al honderden en honderden nieuwe mensen betrokken zijn.

Toen we begonnen hebben we berekend dat, zelfs al moeten we alles part-time handmatig doen met maar twee mensen, we in april in principe een paar duizend initiatieven op de 'wie wat waar' pagina zouden kunnen invoeren. Maar inmiddels, na een landelijke inventarisatie van al bestaande initiatieven, weten we dat er bij lange na nog niet zo veel zelfstandige vrije 5 mei dingen in het land gebeuren... Wij zijn er wel van overtuigd, gezien alle reacties, dat het de komende jaren sterk zal groeien. Ook al gezien de ideeën die er zijn voor de dagen dat 5 mei valt op een gewone werkdag. We denken aan optredens in bedrijven, ziekenhuizen, zorgcentra, winkels ! En niet te vergeten de 5 Mei Vensters... Al met al, we hebben van enthousiaste mensen die het idee omarmen begrepen dat het toch wel zo'n 15 jaar kan duren voor het zo ver zal zijn dat het hele land op 5 mei een kunst en cultuurfeest viert om vrijheid te eren. Met overal optredens, exposities, 5 mei vensters, 5 mei tuinen. En 5 mei tafels, niet om spullen te verkopen, maar om wat bijzonder is aan elkaar door te geven en met elkaar te delen.

Tei van N. uit N.
: Stel je bent een jongleur en je wilt graag optreden in een huis van meerderen van dagen op 5 mei. Mag dat ook?
Van ons wel ! Ja natuurlijk !! Prachtig. Niet dat wij daar iets over te zeggen hebben. Of willen hebben...

Hebben jullie een ANBI-status?
Om een aantal hele goede redenen willen wij die status niet. (ANBI betekent 'Algemeen Nut Beogende Instelling' en die status kan belastingvoordelen opleveren.) Maar als mensen belastingvrij geld willen doneren aan organisaties, of organisaties belastingvrij willen sponsoren, kunnen wij wel adviseren waar ze hun geld wél kwijt kunnen... Trouwens, als je naar de afdeling
links gaat op deze site staat daar een link naar goede doelen organisaties met een ANBI status. Daar vind je ook heel veel kleine en minder bekende organisaties. Er zijn zo veel mensen die proberen een verschil ten goede te maken ! De moeite waard om eens te kijken, zelfs als je geen geld wilt of kunt doneren!

Wat is jullie business plan?
Huh..?

Stopt het vieren van vrijheid op 5 mei bij de grens?
Alhoewel bevrijdingsdag op die dag een Nederlands feest is, stopt het vieren van vrijheid natuurlijk niet bij de grens. Het zou mooi zijn om van bijvoorbeeld 5 mei een wereldkunstpodium en muziekfeest te maken. Wij nemen in ieder geval ook
buitenlandse activiteiten op in de agenda, als die met kunst en vrijheid te maken hebben.

Maar als de hele planeet dan danst en zingt en hupst, wie zijn er dan nog toeschouwers?
Extraterrestrials! Zien die ook eens wat anders hier.

Gaat 5 mei cultuur ook over aandacht vragen voor waar geen vrijheid is?
Ja, dat is een belangrijk onderdeel. Je kunt niet echt vrij zijn als niet iedereen dat is.
Maar er zijn genoeg kunstenaars die dingen maken alleen omdat ze mooi zijn, of omdat ze fijn zijn om te doen, of voor de kunst op zich. Daar is totally niks mis mee natuurlijk, en juist op zo'n feestdag is het geweldig als juist ook daar alle ruimte voor is!!! Dat is het fijne van vrijheid! Er is in het verleden hard gevochten om dat mogelijk te maken, en dat gebeurt nog steeds door heel veel mensen. Figuurlijk, soms ook letterlijk. En op onze landelijke podiumlijst zullen zeker ook dingen staan die alleen maar toevallig op die dag zijn gepland.

Moeten 5 mei cultuur activiteiten op 5 mei zijn, en gratis, willen jullie er aandacht aan besteden?
Niet alles kan altijd gratis, en dat hoeft ook niet, maar hoe 'gratiser' hoe fijner natuurlijk. En als iets niet op de 5 mei datum mogelijk of wenselijk is, maar wel in dat teken staat, kan het zeker zijn dat wij daar aandacht aan besteden.

Zijn jullie van de overheid, of van een godsdienst, of van een politieke partij, of van een andere organisatie?
Nee. wij zijn van onszelf. Maar we zijn niet vrijblijvend. Hoe raar dat ook klinkt in deze context...

Maar wel veel steun van banken en politici natuurlijk !!
Euh..., wat denk je zelf?

Hebben jullie ook ambassadeurs? Wij willen graag ambassadeur zijn..
Hup... iedereen ambassadeur !!
Wij bedoelen eigenlijk met helicopter...
Ja, dat hebben wij eigenlijk wel door....

Jullie Ton is ook muzikant. Weet hij al waar hij speelt als het weer 5 mei is?
Hij weet het een beetje. In ieder geval met wat vrienden en hopelijk een speciale gast een optreden in een klein plaatsje. En hij gaat iets doen met wat korte voorstellingen tijdens een 5 mei kunstroute. Verder gewoon vrij en een beetje rond kijken.

Hebben jullie iets te bepalen over wat waar gebeurt op 5 mei?
Nee, totally niet en dat willen we ook niet. Wij willen alleen stimuleren en informatie geven en doorgeven. En we kunnen wel advies geven aan wie wil, en eventueel ideeën aanreiken. En dat doen we met plezier. Er zijn wel een aantal gevallen in Nederland waar wij actief mee organiseren en waar wij uit praktische overwegingen ook de planning, lokaties en het programma (mee) verzorgen.

Ik heb nog een vraag waarop het antwoord hier niet bij staat...
Je kunt ons mailen, zie de contactpagina, en dan krijg je antwoord.

Wanneer is dit idee voor jullie geslaagd?
Nou, eerlijk gezegd vonden wij het al meteen geslaagd ! En al helemaal met de 2013
5 mei ijsco in Thorn. (zie nieuws, en ook in 2014 weer die ijsco !! En in 2015 !!! En in 2017? Wie weet !!!!)

terug naar boven