E=mc2 en V=5mc2 !!!

handleiding cultuurroute

Zelf in je eigen dorp, stad of wijk een 5 mei cultuur- en kunstfeest starten om vrijheid te vieren en te eren. Hier een soort verslag, een concreet echt waar praktijk voorbeeld.. Het is geen rocket science !!

 
 

 

Christel Kroezen, singer-songwriter

Een van de muzikanten die dit jaar op 5 mei optreden om cultuur, kunst en vrijheid te eren en te vieren is
singer-songwriter Christel Kroezen.
Je kunt haar op zondagmiddag 5 mei horen en zien in de prachtige Gouden Zaal van het Stedelijk Museum in Kampen.

Christels prachtige muziek spreekt meteen aan, met teksten waaruit betrokkenheid met het leven en de mensen blijkt. Haar liedjes en muziek zijn dan ook niet alleen om van te genieten. Ze zijn ook bedoeld om te steunen en te prikkelen. Het liefst wil ze mensen in hun hart raken en laten nadenken over het leven. In haar nieuwe werk is ze hier nog bewuster mee bezig dan vroeger. Haar studie tot zenleraar heeft hier ook zeker invoed op .

" Mijn liedjes gingen altijd al wel over het wel en wee van het leven, maar nu nog meer dan vroeger probeer ik overstijgend te zijn. Ik let er op dat de liedjes en teksten iets toevoegen zonder EO-erig te zijn en niet alleen maar signaleren. Je kunt mijn liedjes op meerdere manieren beluisteren. Gewoon als een verhaaltje wat op zich leuk is maar liever nog als metafoor. Daarin zit ook de diepgang en het transformerende...iedereen kan zijn eigen verhaal erin kwijt...tenminste dat probeer ik."

Foto van singer-songwriter Christel Kroezen

De filosoof Plato zei: 'muziek en ritme vinden hun weg tot de geheime plaatsen van de ziel' ik ben het hier erg mee eens en denk dat dit ook echt de primaire kracht is van muziek. Want muziek kan je echt raken en helpen je bubbels (onverwerkte emoties) tegen te komen en je gelukkiger maken. Het kan zelfs fysiek invloed uitoefenen. Ik weet nog van mezelf dat er dagen waren dat ik me fysiek onverklaarbaar slecht voelde. Tot ik me ineens realiseerde dat de muziek die ik draaide, dat veroorzaakte. Tori Amos, super mooi hoor, maar heel zwaar. Toen ik daar mee stopte was ik zo weer de oude. Ik probeer altijd in het totaal het positieve te laten overheersen, dat mensen blij weggaan.
Het mooiste compliment dat ik zelf ooit kreeg was dat na afloop van een voorstelling iemand zei dat ze de avond louterend had gevonden. "

Denk overigens niet dat Chistel zweverig is. Ze is gewoon heel erg betrokken, vandaar ook dat spelen op 5 mei om kunst en vrijheid te vieren voor haar vanzelfsprekend en kloppend is. Direct of indirect werk je zo ook mee om vrijheid voor iedereen mogelijk te maken. Het moet zo zijn dat iedereen er mag zijn en zijn talenten kan ontplooien , waar ook ter wereld.

En zelf genieten van muziek? Bijvoorbeeld het mooiste concert waar je zelf ooit heen ging?

Haha, als kind was dat Michael Jackson, die heb ik toen live gezien, ik liep nog dagen met witte tape om mijn vingers want dat had hij toen ook.

Een van de mooiste optredens die ik in latere jaren zag was een concert van de Ierse zangeres Mary Black. En ik ga ook graag naar Leoni Jansen, ze is heel puur. Ik heb een zangcursus (sing and sail in Turkije) bij haar gevolgd en dat was een super ervaring. Alles wat ik eerder zei over de kracht van muziek gebeurde daar, gefaciliteerd door Leoni, prachtig!

En jouw eigen mooiste optredens?

Een van mijn eigen bijzonderste optredens was voor mij tijdens een Sesshin, een zenmeditatie week. Ik speelde toen mijn nummer 'Footsteps in the snow' voor 110 mediterende mensen, die dus ook niet applaudisseerden na afloop, het bleef stil. Maar aan hun ademhaling en het snotteren kon ik horen dat ze geraakt waren. Dat was een magische en ontroerende ervaring.

Een van Christels andere dierbaarste optredens was de presentatie van haar cd 'Tomorrow awaits' in de ‘Kofferbak’ in Kampen. "Tijdens die presentatie speelden allemaal dierbare muzikantenvrienden mee, ik geloof wel tien. Dat vond ik echt geweldig."

Alleen of met band?

Christel treedt vaak alleen op, met gitaar, maar speelt toch het liefst met meerdere muzikanten, zoals met Martijn Govers en Marcel Gerritsen, "Ik hoef geen zware band achter me, maar al zijn het maar kleine aanvullingen, dat maakt het toch wel heel speciaal. Ik hoop dan ook op 5 mei nog iemand mee te kunnen brengen… En als het dan toch over het 'mooiste'' gaat: mijn favoriete eigen nummer staat nog niet op cd, hoop dat dat wel zal gebeuren, maar ik zal het ook zeker spelen in Kampen: Passing Clouds".

Als je al iets meer van Christel wilt horen, lezen en zien: hieronder staat de link naar haar website. Maar het beste is natuurlijk als je zondagmiddag 5 mei naar de Gouden Zaal in Kampen gaat. Het concert is gratis.

Links: naar
zen (zen.nl), Christels site (christel-web.nl), Mary Black (mary-black.net), Leoni Jansen (leoni.nl), Stedelijk Museum Kampen (stedelijkmuseumkampen.nl), poster concert (klik hier)

 

terug naar de nieuwspagina

 

.